Yritys, tule mukaan Isoon juttuun
S-ryhmän Iso Juttu -ilmastokampanjan tavoite on koota yhteen S-ryhmän kumppaniyritykset ja vähentää yhdessä ilmastoa lämmittäviä päästöjä miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä.
Miksi osallistua?
Ilmastonmuutos etenee ennakoitua nopeammin. Jotta pysyisimme kriittisessä 2 asteen rajassa, meidän on tehtävä jotain isoa yhdessä.
Me yritykset voimme pienentää tuotteiden ja palveluidemme ilmastovaikutuksia ja näin auttaa asiakkaitamme pienentämään hiilijalanjälkeään. Tätä myös asiakkaamme meiltä toivovat. Kampanjalla voimme yhdessä osoittaa, että yksi aikamme suurimmista haasteista on myös meidän agendallamme.
Kuka voi osallistua?
Kutsumme Iso juttu -kampanjaan mukaan kaikki S-ryhmän kumppaniyritykset. Tervetuloa mukaan!
Miten voimme osallistua?
Kannustamme kumppaniyrityksiämme osallistumaan Isoon juttuun ensisijaisesti asettamalla ilmastotavoitteen, joka ohjaa vähentämään päästöjä pitkäjänteisesti. Kampanjaan voi osallistua myös sitoutumalla asettamaan ilmastotavoitteen tai tekemällä muita tekoja ilmastoa lämmittävien päästöjen vähentämiseksi. Osallistujat sitoutuvat raportoimaan päästöistään vuosittain.
Osallistu kampanjaan näin
Mieti, miten yrityksenne voi vähentää päästöjään
Täytä lomake ja ilmoita yrityksenne mukaan
Viesti Isosta jutusta
Raportoi tavoitteen edistymisestä
Osallistuminen
S-ryhmän Iso Juttu -ilmastokampanjan tavoite on vähentää ilmastoa lämmittäviä päästöjä miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. S-ryhmä vähentää omasta toiminnastaan syntyviä scope 1 ja 2 kasvihuonekaasupäästöjä 40 prosenttia vuoteen 2025 ja 60 prosenttia vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 2015 tasoon.
Koska yhdessä saamme vaikuttavampia tuloksia, haluamme kannustaa ja inspiroida myös kumppaniyrityksemme mukaan päästövähennyksiin.
Miljoonan tonnin päästövähennys on Iso juttu – se on saman verran kuin 8 miljoonaa automatkaa Rovaniemeltä Helsinkiin tai 100 000 suomalaisen vuosittaiset ilmastopäästöt.
Iso juttu -kampanjaan voi osallistua S-ryhmän tavaran- tai palveluntoimittaja, jolla on S-ryhmään suora sopimussuhde. Arvoketjussa kauempana olevat toimijat voivat olla yhteydessä omaan asiakkaaseensa, jolla on sopimussuhde S-ryhmän kanssa, ja osallistua ilmastokampanjaan halutessaan heidän kanssaan.
Kampanjaan osallistuminen itsessään on täysin ilmaista. Edellytämme osallistujilta ainoastaan vuosittaista raportointia vähennetyistä päästöistä S-ryhmälle. Löydät lisätietoa raportoinnista FAQ:n kohdasta ”Raportointi S-ryhmälle”. Yrityksen omat investoinnit päästöjen vähentämiseen riippuvat yrityksen omasta kunnianhimon tasosta ja asetetuista tavoitteista.
Sustainable Brand Indexin tutkimuksen mukaan lähes jokainen suomalainen on sitä mieltä, että yritysten pitää priorisoida ilmastonmuutoksen hillitsemistä. Samalla lähes yhtä moni suomalainen näkee, että ihan jokaisen tulisi toimia. Montaa kuitenkin mietityttää, mikä vaikutus omilla teoilla on.
Me yritykset voimme pienentää tuotteiden ja palveluidemme ilmastovaikutuksia ja näin auttaa asiakkaitamme pienentämään hiilijalanjälkeään. Kampanjalla voimme yhdessä osoittaa, että kuluttajille tärkeä asia on myös meidän agendallamme. Kampanjaan osallistuville kumppaneille S-ryhmä tarjoaa näkyvyyttä muun muassa kampanjasivustolla.
Iso juttuun osallistuminen vaatii ennen kaikkea tahtotilaa oman ilmastovaikutuksen pienentämiseen. Osallistuminen edellyttää, että kumppaniyritys joko asettaa päästöjen vähennystavoitteen tai tekee muita toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi tulevina vuosina. Valmiita suunnitelmia kampanja ei siis edellytä, mutta kumppaniyrityksen on hyvä selvittää ja laskea oman toimintansa kasvihuonekaasupäästöt ja sitoutua päästöjen vähentämiseen.
Ilmoittautumisvaiheessa voit valita yhden kolmesta tavasta olla mukana ilmastokampanjassa:
1) Yrityksellämme on jo päästövähennystavoite
2) Sitoudumme asettamaan tieteeseen perustuvan päästövähennystavoitteen vuoteen 2023 mennessä
3) Osallistumme ilmastokampanjaan muilla päästöjä vähentävillä teoilla
Kannustamme osallistumaan ilmastokampanjaan mahdollisimman pian, jotta päästöt saadaan riittävän nopeasti laskuun. Ilmastokampanja ulottuu aina vuoteen 2030 saakka, eli kyse on pitkäaikaisesta tekemisestä.
Ilmoittautuneet kumppaniyritykset kutsutaan vuosittain raportoimaan päästövähennyksistään ja tehdyistä toimenpiteistä S-ryhmälle. S-ryhmä puolestaan viestii ulospäin vuosittain mukana olevien kumppaniyritysten lukumäärän ja saavutetut päästövähennykset.
Tavoitteen asettaminen ja päästövähennysten laskeminen
Tieteeseen perustuva ilmastotavoite, Science Based Target, on hyvä lähtökohta tavoitteelle ja suosittelemmekin sitä kumppaneille. Tieteeseen perustuva ilmastotavoite on asetettu ottaen huomioon Pariisin ilmastosopimuksen tavoite rajoittaa maapallon lämpötilan nousu alle kahteen asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan.
Science Based Target Initiative tarjoaa yrityksille kattavan ohjeistuksen, menetelmät ja työkaluja päästövähennystavoitteen asettamiseen. Lue lisää aloitteen sivustolta: sciencebasedtargets.org
Päästövähennystavoitteen voi asettaa myös muilla menetelmillä, mutta silloinkin on hyvä pitää mielessä riittävä kunnianhimon taso, jotta asetetut globaalit tavoitteet saavutetaan.
Hyvä päästövähennystavoite on numeerinen, riittävän tarkka ja aikaan sidottu sekä riittävän kunnianhimoinen.
Tavoite voi olla absoluuttinen tai suhteellinen. Tässä esimerkkejä tavoitteista:
- Vähennämme oman toiminnan päästöjä 30 prosenttia vuodesta 2015 vuoteen 2030 mennessä.
- Vähennämme myyntiin/tuotantotonniin suhteutettuja päästöjä 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.
Tavoitteen rakentaminen kannattaa aloittaa omista lähtökohdistanne. Pohjan tavoitteelle voi tarjota esimerkiksi energiatehokkuussopimus, johon yrityksenne on sitoutunut. Laskemalla energian käytön tehostamisella säästettävät päästöt voitte rakentaa myös pohjan ilmastotavoitteelle.
Riippuen yrityksenne vastuullisuustyön vaiheesta asetettava tavoite voi koskea omia toimintojanne (ns. scope 1 ja 2) tai ulottua myös pidemmälle arvoketjuunne (scope 3).
Suosittelemme asettamaan päästöjä vähentävän tavoitteen. Jos kuitenkin haluatte osallistua ilman päästövähennystavoitetta, voitte raportoida vuosittain syntyneet päästövähenemät ja kertoa tehdyistä toimenpiteistä vähenemien saavuttamiseksi.
Hienoa, että olette päättäneet asettaa tavoitteen! Voitte ilman muuta osallistua mukaan kampanjaan jo nyt, ja päivittää tavoitteenne sitten, kun se valmistuu.
Hienoa, että olette päättäneet asettaa tavoitteen! Voitte ilman muuta osallistua mukaan kampanjaan jo nyt, ja päivittää tavoitteenne sitten, kun se valmistuu.
Ohjeistusta kasvihuonekaasujen päästölaskentaan tarjoaa esimerkiksi GHG Protocol Corporate Accounting and Reporting Standard ja Suomessa Motivan laskentaohje. Pieni tai keskisuuri yritys voi laskea toimintansa arvioidut kasvihuonekaasupäästöt esimerkiksi tällä laskurilla: www.ilmastobisnes.fi/paastolaskuri/
Voitte osallistua. Kannustamme laskemaan päästöt itse ja autamme siinä tarvittaessa. Kampanjaan voi kuitenkin osallistua myös laskematta päästöjä, jos tiedätte toimintanne päästöjen vähentyneen esimerkiksi energiankäyttöä tehostamalla tai uusiutuvan energian johdosta. Tällöin pyydämme raportoimaan S-ryhmälle tiedot kunkin raportointikauden energiankulutuksesta ja energialähteistä syntypaikoittain, ja laskemme päästöt ja päästövähennykset puolestanne.
Päästövähennyksellä tarkoitetaan energiansäästöllä, uusiutuvalla energialla tai muilla muutoksilla aikaansaatua absoluuttista tai suhteellista vähennystä päästöistä nykytilaan tai vertailuajankohtaan nähden. Päästövähennys on aktiivisilla toimenpiteillä aikaansaatu muutos. Absoluuttinen päästövähenemä ei ole riippuvainen esimerkiksi myynnin tai tuotannon kehityksestä, kun taas suhteellinen päästövähenemä huomioi esimerkiksi tuotannon tai myynnin kasvun.
Aktiivisia toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi ovat esimerkiksi:
- Energiamuodon tai polttoaineen vaihto
- Energian talteenotto
- Energiatehokkuutta parantavat kone- ja laitehankinnat
- Toimintamallin muutoksella aikaansaatu energiansäästö
- Muutos tuotesuunnittelussa: esim. pakkausmateriaalin, pakkauskoon, tuotteen ominaisuuden muutos, joka mahdollistaa pienemmät elinkaaren aikaiset päästöt tulevaisuudessa
- Maataloudessa lannoitteiden optimointi tai hiilensidonnan edistäminen
- Eläintaloudessa parhaiden käytäntöjen käyttöönotto ruokinnan ja lietteiden käsittelyn osalta
Raportointi S-ryhmälle
Seuraamme vuosittain ilmastokampanjassa mukana olevien kumppaneiden lukumäärää sekä saavutettuja päästövähennyksiä.
Raportointi kerätään vuosittain syksyisin kyselylomakkeella eli kumppaniyritysten päästövähenemät vuosilta 2016-2017 kerätään marraskuussa 2018. Yrityksen raportointiyhteyshenkilölle lähetetään linkki raportointilomakkeeseen sekä tarkemmat raportointiohjeet lokakuun loppuun mennessä. Vastausaikaa on yksi kuukausi.
Raportoinnissa on kolme vaihtoehtoa:
- Yrityksen itse laskemat päästövähennykset
- Yrityksen toimittama aktiviteettidata (esim. polttoaineen tai energian kulutustieto), josta S-ryhmä laskee päästövaikutuksen
- CDP Climate Change -kyselyn vastaukset kysymyksiin CC3.3b, jos yritys vastaa CDP-kyselyyn
Kyselylomakkeella kysytään tiedot tavarantoimittajien päästövähennyksistä vuoden 2015 tasoon verrattuna eli
-
- Tehty toimenpide
- Toimenpiteen ansiosta arvioitu päästövähenemä hiilidioksidiekvivalenttitonneina
- Toimenpiteen vaikutusalue (oma toiminta vai arvoketju)
Kyselylomakkeella kysytään tiedot tavarantoimittajien aktiviteettidatasta, jonka pohjalta päästöt lasketaan
- Tehty toimenpide
- Toimenpiteen ansiosta säästetty energia (kWh, kg jne)
- Energiamuoto (sähkö, kaukolämpö, öljy, kaasu, biomassa, jne),
- Energiaverkon alue
- Toimenpiteen vaikutusalue (oma toiminta vai arvoketju)
Jos yritys vastaa CDP:n Climate Change tai Supply Chain -kyselyyn, yritys voi antaa S-ryhmälle luvan hyödyntää CDP-vastausta CC3.3b suoraan
- Tällöin kyselyssä raportoitavaksi jää S-ryhmän osuus päästövähennyksestä esimerkiksi % yrityksen myynnistä
Raportoitavat tiedot koostetaan yhteen ja julkaistaan seuraavan vuoden maaliskuussa osana S-ryhmän vuosi- ja vastuullisuuskatsausta sekä tällä kampanjasivustolla. Viestimme myös muuten tavoitteen etenemisestä vuosittain.
Suosittelemme raportoimaan vain S-ryhmälle myyntiin kohdistuvat päästöt.
S-ryhmälle kohdistamisen eli allokaation perusteena voidaan käyttää esimerkiksi S-ryhmän ostojen osuutta tavaran- tai palvelutoimittajan myynnistä raha- tai kappalemääräisesti. Allokaation ei tarvitse ulottua tuote- tai tuoteryhmätasolle.
Kampanjaan osallistuvat yritykset vastaavat S-ryhmälle toimittamansa tiedon laadusta ja oikeellisuudesta. S-ryhmä suosittelee, mutta ei edellytä, tietojen oikeellisuuden varmentamista ulkopuolisen riippumattoman toimijan toimesta.
Hienoa, että raportoitte jo CDP:lle ilmastovaikutuksistanne. S-ryhmä voi hyödyntää suostumuksellanne CDP-vastauksianne raportoinnissa, jolloin erillistä raportointia ei tarvita. Tarvittaessa voitte vielä S-ryhmän kyselylomakkeessa tarkentaa, mikä on S-ryhmän osuus CDP:lle raportoiduista päästövähennyksistä.
Osallistumislomake
Lataa kampanjamateriaalia
Tarjoamme kampanjaan osallistuville yrityksille valmiita viestintämateriaalia, jolla voitte viestiä kampanjaan osallistumisestanne esimerkiksi Twitterissä. Kun yrityssivunne on julkaistu, voitte myös jakaa sivun linkkiä omissa kanavissanne. #isojuttu
-
Yrjö Wigren Oy
Yrjö Wigren Oy oli ensimmäisiä suomalaisia teollisuusyrityksiä, jotka aloittivat kotimaisen biokaasun käytön prosessienergiana.
Tehtaamme katolla on lisäksi aurinkovoimala. Näiden toimien ansiosta ilmastopäästömme ovat vähentyneet noin 200 tonnilla vuodessa. Seuraavana askeleena on kylmäjärjestelmien modernisointi.
Tuotepakkauksissamme on sekä kotimaisen biokaasun että aurinkoenergian käytöstä kertovat merkit kertomaan kuluttajalle panostuksistamme uusiutuvaan energiaan. -
Wursti Oy
Wurstilla on tehty ja tehdään pitkäjänteistä työtä toiminnan, tuotteiden sekä tuotantotilojen jatkuvan kehittämisen parissa. Osana tätä kehitystyötä on energiatehokkuuden parantaminen, jätteen ja hävikin vähentäminen sekä päästöjen pienentäminen.
Energian tehokas käyttö on perusta ja yksi tärkeimmistä toimista ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Vastuullinen ja tehokas energiankäyttö vähentää ilmastonmuutosta aiheuttavia hiilidioksidipäästöjä. Wursti liittyi teollisuuden energiatehokkuussopimukseen jo vuonna 2008 ja on mukana myös uudella kaudella 2017–2025. Aiemmalla sopimuskaudella energiatehokkuus parani yli tavoitellun 9 prosentin. Seuraavalla sopimuskaudella Wurstilla tavoitellaan vähintään 8 prosentin säästöä. Wurstilla on toteutettu lukuisia toimenpiteitä energiatehokkuuden parantamiseksi. Sähkön käyttöä on tehostettu vaihtamalla tuotantotilojen valaistus led-lamppuihin.
Wurstilla on valmistunut useita projekteja, joiden ansiosta on esimerkiksi siirrytty ympäristöystävälliseen C02-kylmäaineeseen sekä energiatehokkuus on parantunut kylmäkoneiden ja lämmönseurannan uudistamisen seurauksena. Lisäksi lämpöä on alettu ottaa talteen yhä enenevässä määrin ja sitä käytetään muun muassa pesuvesien lämmitykseen, jolloin siihen ei kulu energiaa. Wurstilla tullaan toteuttamaan vuoden 2018 aikana projekti, jossa kylmähuoneiden energiatehokkuutta parannetaan kuivaamalla kylmähuoneiden ilmaa ja siten säästetään energiaa. -
Vihreä Härkä
Tavoitteenamme on pystyä korvaamaan tuotteidemme avulla osa kulutetusta eläinperäisestä proteiinista tai tuontiproteiinista, kuten soijasta, ja näin vähentää ruuantuotannon välillisiä kasvihuonepäästöjä. Keinoina meillä on tuoda markkinoille helppokäyttöisiä, taloudellisia ja laajasti ruuanlaittoon soveltuvia tuotteita. Enemmän proteiinia samalla rahalla ja sivutuotteena terveyshyötyjä.
-
Veljekset Rönkä Oy
Tavoitteenamme on vähentää Veljekset Rönkä Oy:n toimipisteissä päästöjä vähintään 25 % aikavälillä 2018-2025. Uusimme lämmitysjärjestelmää ja siirryimme uusiutuvan energian käyttöön vuonna 2014. Tällä toimella olemme saavuttaneet merkittävät päästövähennykset. Pienennämme nykyisten tuotantolaitostemme energian käyttöä mm. kehittämällä prosesseja, investoimalla energiatehokkaisiin ratkaisuihin sekä vähentämällä jätteen määrää. Vuonna 2018 aloittamassamme teurastamon modernisointihankkeessa noudatamme kestävän kehityksen periaatteitta. Korostamme toiminnassamme elintarviketurvallisuutta tukevaa ympäristövastuuta ja edistämme eläinten hyvinvointia.
-
Valotaina Oy
Oman 12 000 watin aurinkopaneelijärjestelmän johdosta toimistomme on aurinkosähkön nettotuottaja, eli oma aurinkopaneelijärjestelmämme tuottaa jo sulan maan aikana enemmän sähköä kuin kulutamme vuodessa. Lisäksi panostamme energiatehokkuuteen – olemme alentaneet tuotevarastomme lämpötilan pysyvästi 18 asteeseen ja varaston ilmastointi on päällä vain kesän kuumimpina päivinä.
Toimitamme vuosittain myös useita kaupallisia sähköverkkoon liitettäviä aurinkosähköjärjestelmiä asiakkaille ja lisäämme siten aurinkosähkön kapasiteettia Suomessa ja osallistumme välillisesti päästövähennystavoitteiden saavuttamiseen yhdessä asiakkaidemme kanssa. Yhteistyö on voimaa!
Mottomme tähän kisaan on: "Taivassähköllä puhtaampaan maailmaan."
-
Valio
Ilmastonmuutos on aikamme suurin globaali haaste, joka koskettaa myös Suomea ja suomalaisia. Omilla teoillamme voimme kuitenkin vaikuttaa tilanteen muuttamiseen paremmaksi. Me tunnemme oman toimintamme ympäristövaikutukset ja haluamme olla osa ratkaisua. Soijaton lehmien ruokinta, hiiliviljelijäkoulutukset ja biokaasulla kulkeva maitoauto ovat esimerkkejä työstämme tähän asti.
Tavoitteemme ei ole vain pienentää maidon hiilijalanjälkeä, vaan nollata se vuoteen 2035 mennessä. Etenemme kohti tavoitettamme erityisesti kolmea reittiä: sidomme nurmipeltoihin ilmasta enemmän hiilidioksidia, teemme lannasta biokaasua ja vähennämme turvepeltojen päästöjä.
Lisäksi jatkamme pitkäjänteistä työtämme energiatehokkuuden parantamiseksi ja jatkamme uusiutuvan energian osuuden kasvattamista energiankäytössämme. Tavoitteemme on, että uusiutuvan energian osuus tuotantolaitosten energiankäytössä nousee yli 70 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.
-
Vaasan
Leipomoalan merkittävänä toimijana haluamme kantaa vastuuta siitä, että Suomessa tuotetaan leipää mahdollisimman ilmastoystävällisesti – nyt ja tulevaisuudessa. Tavoitteenamme on vähentää leipomotoiminnastamme aiheutuvia päästöjä 40 prosenttia aikavälillä 2015–2020.
Tavoitetta kohti etenemme parantamalla energiatehokkuuttamme kolmella prosenttilla joka vuosi ja kasvattamalla uusiutuvan energian ja sähkön osuutta energiankulutuksestamme. Lisäksi vähennämme leipähävikkiä omassa toiminnassamme ja pidemmällä arvoketjussamme. -
Upfield Finland Oy
Tavoitteemme on valmistaa ja markkinoida terveellisiä ja maukkaita kasvipohjaisia tuotteita, jotka ovat parempi valinta sekä kuluttajille että ympäristöllemme. Tuomme valikoimaan muovittomia pakkauksia ja panostamme pienempään hiilijalanjälkeen kasvipohjaisilla tuotteilla.
-
Unilever
Ilmastonmuutoksen torjunta on yksi Unileverin keskeisiä tavoitteita ja olemme sitoutuneet olemaan vuonna 2030 hiilipositiivinen yritys. Tämä tarkoittaa sitä, että luovumme toiminnassamme fossiilisista polttoaineista ja tuemme suoraan uusiutuvan energian tuotantoa yli oman tarpeemme. Hankimme myös tarvitsemamme energian ja sähkön uusiutuvista lähteistä vuoteen 2030 mennessä.
Suomessa olemme sitoutuneet alentamaan Ingmanin jäätelötehtaalla Sipoossa energiankulutusta 4 prosenttia vuosittain. -
Tammer Brands Oy
Tavoitteemme on lisätä uusiutuvista tai kierrätetyistä raaka-aineista valmistettujen tuotteiden osuutta vuosittain 20%. Olemme jäsenenä Amfori BSCI -yritysverkostossa, jonka päämääränä on parantaa työolosuhteita kansainvälisessä hankintaketjussa ja yhdenmukaistaa toimittajien valvontaa. Amfori BSCI -järjestelmä perustuu YK:n ja ILO:n sopimuksiin ihmisoikeuksista ja työoloista. Vastuullisuusstrategiamme linjausten mukaisesti vuoteen 2021 mennessä 90% valmistajakumppaneistamme on Amfori auditoituja.
-
Suomen Nestlé
Nestlén maailmanlaajuisena pyrkimyksenä on, ettei sen toiminnastamme aiheutuisi lainkaan ympäristövaikutuksia vuoteen 2030 mennessä. Nestlé pyrkii tähän tavoitteeseen määrätietoisella työllä ja raportoimalla vuosittaisista päästövähennyksistään ja muusta, laajasta yritysvastuutyöstään globaalissa yritysvastuuraportissa, joka julkaistaan vuosittain. Lisätietoa: https://www.nestle.com/csv/impact/climate-change
Suomessa Nestlé pyrkii määrätietoisesti vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä ja tehostamalla energiankäyttöä tehtaillaan. Nestléllä on Suomessa 2 tehdasta: lastenruoatehdas Turussa ja liemi- ja kastiketehdas Juuassa.
Turun lastenruokatehtaalta ei mene lainkaan jätettä kaatopaikalle. Lisäksi tehdas on jo vuosien ajan määrätietoisesti vähentänyt hiilidioksidipäästöjään ja tavoitteena on, ettei tehdas tuota lainkaan hiilidioksidipäästöjä vuoden 2018 loppuun mennessä. Tämä tarkoittaa, että vuodesta 2019 alkaen Turun tehdas on ns. ”tuplanolla-tehdas”. Kaikki käytetty energia, höyry ja kaukolämpö on tuotettu käyttämällä uusiutuvia energianlähteitä eikä tehtaalta mene lainkaan jätettä kaatopaikalle. Vuodesta 2019 alkaen Turun tehtaalla keskitytään etenkin veden käytön vähentämiseen ja jätteiden entistä parempaan kierrättämiseen.
Myöskään Juuan tehtaalla ei synny lainkaan kaatopaikkajätettä. Juuan tehdaskiinteistön lämmitysmuoto muutettiin vuonna 2018 uusiutuvalla energialla tuotettavaan kaukolämpöön. Juuan tehtaan lämpövoimalan kattilan polttimo vaihdettiin vuonna 2018 optimaaliseen ja hyötysuhteelta tehokkaampaan ja energiaa säästävämpään ratkaisuun. Juuan tehtaan pesuprosesseja ja käytäntöjä yhtenäistetään vuoden 2018 aikana: tavoitteena on veden ja energiankulutuksien säästöt ja prosessin käyttämien hyödykkeiden tehokkaampi seuranta. Vuonna 2018 toteutetaan mittava automaatiojärjestelmän kokonaisvaltainen uusimisprosessi. Sen tarkoituksena on myös palvella energiatehokkuuden seurantaa ja optimointia. -
Suomen L’Oréal
L'Oréal on sitoutunut siirtymään vähähiiliseen liiketoimintamalliin osana vuonna 2013 julkaistua Sharing Beauty with All -vastuullisuusohjelmaansa. Ohjelma sisältää konkreettisia tavoitteita vuodelle 2020 mukaan lukien tavoitteen vähentää L'Oréalin tuotantolaitosten ja jakelukeskusten absoluuttisia CO2 -päästöjä 60 % vuoteen 2020 mennessä vuoden 2005 tasosta. Tavoite saavutettiin vuonna 2017, kun tuotannon ja jakelukeskusten CO2 -päästöt vähenivät 73 % vuodesta 2005 lisääntyneen uusiutuvan energian käytön ja parantuneen energiatehokkuuden myötä.
Vuonna 2017 L'Oréal asetti lisäksi tieteeseen pohjautuvan päästövähennystavoitteen vähentää toimintansa scope 1, 2 ja 3 päästöjä edelleen 25 % vuoteen 2030 vuoden 2016 tasosta. Tavoitetta tukee erillinen tavoite saavuttaa hiilineutraalius L'Oréalin omissa toimipaikoissa vuoteen 2025 mennessä. Lisäksi tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä 100 % L’Orealin muovipakkauksista on uudelleentäytettäviä, -käytettäviä, kierrätettäviä tai kompostoitavia.
-
SodaStream Suomi
Muovipullolla kestää 450 vuotta maatua, eli kaikki muovinpalaset, joita ihmiskunta on milloinkaan valmistanut, on yhä olemassa planeetallamme. Kierrättämisen tulisi ehdottomasti olla nykyistä helpompaa, mutta vielä merkittävämpää on vähentää kierrätyksen tarvetta eli siirtyä precycling-ajatteluun. Tämä tarkoittaa, että kuluttaja pohtii ennen jokaista ostopäätöstä, kuinka paljon ostopäätös tuottaa jätettä. Kierrättäminen vähentää muovipullon hiilijalanjälkeä noin 20 prosenttia, kun taas Carbon Trustin selvityksen mukaan SodaStream-laitteella tehdyn kuplaveden hiilijalanjälki on 60 prosenttia matalampi kuin pullotetun veden.
Tavoitteenamme on tuoda jokaisen suomalaisen tietoisuuteen tehokas tapamme vähentää muovipulloista aiheutuvaa jätettä. Vuonna 2017 jo yksin suomalaiset SodaStream käyttäjät tuottivat 25 miljoonaa litraa kuplavettä, säästäen luontoa yli 50 miljoonalta muovipullolta ja tölkiltä. Tällä hetkellä kovasti vellova huoli muovipullojen haitoista on perusteltu, sillä Suomessakin kulutetaan edelleen lähes puolitoista miljoonaa muovipulloa joka päivä, mikä tarkoittaa 511 miljoonaa pulloa vuodessa. Pelkästään omaa kulutuskäyttäytymistä muuttamalla voi tehdä suuren muutoksen. Esimerkiksi neljän hengen kotitalous säästää keskimäärin 600 muovipulloa valmistamalla kuplaveden hiilihapotuslaitteella hanavedestä. -
Snellman
Matkalle kohti parempaa mahtuu paljon hyviä tekoja. Meillä Snellmanilla on aina oltu avoimia niin tuottajia, henkilöstöä kuin kuluttajiakin kohtaan ja panostettu ympäristön ja eläinten hyvinvointiin. Vähennämme jatkuvasti toiminnastamme aiheutuvaa ympäristökuormaa käyttämällä raaka-aineita ja energiaa mahdollisimman tehokkaasti.
Tavoitteenamme on vähentää pakkauksissamme käytetyn muovin määrää 20 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.
Pietarsaaren tehtaalla käytämme jo nyt tehtaan lämmitykseen ainoastaan biokaasua, joka syntyy toiminnan sivuvirroista. Lisäksi hyödynnämme kaiken hukkalämmön. Tavoitteenamme on käyttää ainoastaan uusiutuvaa energiaa ja olla täysin omavarainen myös sähkön osalta kaikissa toimipisteissämme. Aiomme vähentää energian käyttöämme 20 prosenttia vuodesta 2012 vuoteen 2020 ja vielä 10 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. -
Sinituote
Lisäämme kierrätysmuovin käyttöä entisestään. Jo tänä vuonna 2019 käyttämästämme muovista 25% on kierrätysmuovia, ja lisäämme kierrätysmuovin käyttöastetta niin että se vuoden 2021 mennessä on ainakin 30%. Jokainen kg kierrätysmuovia uudessa tuotteessa säästää 1.5 kg hiilidioksidia. Kehitämme energiatehokkaita tuotannon ratkaisuja ja vaihdamme energianlähteet vähä- tai nollapäästöisiin. Jätehuoltomme on jo tänään täysin hiilineutraali, ja tehtaamme vuosittaisesta 100.000 kg jätemäärästä 0kg menee kaatopaikalle, eli kaikki jäte kierrätetään. Kehitämme elinkaarivaikutuksiltaan mahdollisimman pitkäikäisiä, kestäviä ja vähäpäästöisiä tuotteita, joissa vain kuluvat osat voi vaihtaa. Esim. vaihtopäätiskiharjan ja vaihtopää wc-harjan avulla suomalaiset ovat säästäneet jo 500.000 kg muovia ostamalla vaihtopäitä harjoihin uusien tuotteiden sijaan. Tämä vastaa yli 100 miljoonan muovipussin säästämistä.
-
Sinebrychoff
Kestävä kehitys on toimintamme ytimessä, ja toteutamme Carlsbergin kestävän kehityksen ohjelmaa, Together Towards Zero. Sen yhtenä tavoitteena on panimoiden hiilidioksidipäästöjen poistaminen vuoteen 2030 mennessä. Hiilivapaaksi panimoksi pääsemme esimerkiksi hankkimalla uusiutuvaa energiaa lämmöntuotantoon tai rakentamalla oman biopolttolaitoksen.
Viime vuosina olemme Keravalla toteuttaneet useita energiatehokkuuteen liittyviä hankkeita, joista merkittävin on lämmön talteenottolaitoksen rakentaminen vuonna 2016. Näin olemme vähentäneet suhteellisia päästöjämme 25 prosenttia vuodesta 2015. Käyttämämme sähkö on ollut jo useita vuosia vesivoimalla tuotettua. -
Silmusalaatti
Pyrimme nollahävikkiin ja haemme aktiivisesti ratkaisuja päästäksemme tavoitteeseen. Yksi tärkeä vaihe tämän suhteen on nykyisten materiaalivirtojen (vesi, sähkö, biojäte, muovijäte) seuraaminen ja niihin puuttuminen. Tuotteemme pitkä säilyvyys (kaupassa 14 vrk) ehkäisee hävikin syntymistä.
Tavoitteenamme on myös siirtyä puukuitupohjaiseen, kierrätettävään pakkaukseen syksyllä 2018. Tätä olemme valmistelleet 1,5 vuotta ja nyt uskomme olevamme lähellä tavoitteen saavuttamista. -
Securitas
Kartoitamme ja testaamme kaasu-, sähkö- sekä hybridiautojen soveltuvuutta palvelutuotantoomme sekä työsuhdeajoneuvoiksi. Toiseksi suurin päästöjen tuottaja yrityksessämme on toimitilat, joiden energiankulutukseen olemme kiinnittäneet huomiota. Mahdollisissa uusissa toimitilahankinnoissa korostamme energiatehokkuutta yhtenä valintakriteereistä. Olemme lisäänneet etätyömahdollisuuksia, jolloin työmatkaliikenteestä syntyviä päästöjä tulee vähemmän. Kokouskäyntöjen osalta suosittelemme välttämään turhaa matkustamista ja hoitamaan palaverit esim. Skypen välityksellä. Pyrimme kehittämään palveluitamme siten, että henkilöstömme tarpeetonta liikkumista ja läsnäoloa vältetään, josta hyvänä esimerkkinä on etähälytysvalvonta jossa kameravalvonnan avulla voidaan tehdä analyysi onko hälyttävään vartiointikohteeseen tarvetta lähettää vartijaa. Digitalisaatiolla on vaikutus myös tulevaisuudessa palvelutuotantoomme jolloin perinteisten palvelumuotojen kehittämisellä saadaan palveluista entistäkin tehokkaampia sekä ympäristöystävällisiä.
-
Satotukku Oy
Aloitimme vuonna 2016 kiinteistöömme kohdistuvan energiatehokkuusohjelman. Kartoitimme keinot, joilla toteuttaa energiaa säästäviä toimenpiteitä. Halusimme myös pienentää yrityksemme hiilijalanjälkeä. Ohjelman tuloksena uusimme varastomme tuuliverhot, teimme muutoksia ilmanvaihtoon, siirryimme led-valojen käyttöön ja asensimme vuoden alussa katollemme aurinkopaneelit. Näin sähköä säästyy noin 430 MWh/vuosi ja lämpöä noin 60 MWh/vuosi. Otimme myös käyttöön vapaajäähdytyksen varastossa ja banaanikypsyttämössä, mikä vähentää energian kulutusta parhaimmillaan 35-70 prosenttia.
-
Saarioinen Oy
Liityimme elinkeinoelämän energiatehokkuussopimukseen vuonna 2007 ja sitouduimme tehostamaan energiankäyttöämme yhdeksän prosenttia ajanjaksolla 2008-2016. Saavutimme tavoitteet jo vuotta ennen sopimuskauden loppua. Saavutettu säästö vastaa vuosittain 700:n omakotitalon vuosittaista energiankulutusta. Lokakuussa 2016 liityimme elinkeinoelämän toiseen energiatehokkuussopimukseen, jossa energiansäästötavoitteet on asetettu vuoteen 2025 asti. Kauden kokonaissäästötavoite on vähintään 7,5 % ja välitavoite vuodelle 2020 vähintään 4 % vuoden 2015 energiankäytöstä. Välitavoite vuodelle 2020 tulee olemaan 4 680 MWh ja lopullinen kokonaistavoite 8 780 MWh. Energiatehokkuutta parannetaan muun muassa ottamalla käyttöön ajanmukaista, energiaa säästävää tekniikkaa, muuttamalla käyttötottumuksia sekä huolehtimalla laitteiden kunnosta ja oikeista säädöistä.